1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

The Cube

The Cube The Cube The Cube The Cube The Cube

This city centre office development is conceived as a contextual response to its site, context and function. Tbuilding is 6 storeys high, including the ground storey located along Leith Street, in keeping with the scale and massing of surrounding buildings; it offers approximately 66,000 sq ft of floor space.

The site slopes steeply meaning offices to the rear of the building enjoy a more intimate outlook onto the landscape of Calton Hill, whilst a generous footpath zone along Leith Street ties in with the adjacent Calton Square Office Development to facilitate pedestrian traffic and comfort approaching the main building entrance and the new active ground floor frontage facing the street.

The massing of the building reduces at the upper storeys to create external roof terraces to take advantage of views to Calton Hill and to minimise the impact on daylighting and overshadowing to adjacent buildings. A series of landscaped roof terraces add to the green amenity available to building occupiers, whilst taking advantage of potential sustainable benefits and further safeguards the external appearance of the building when viewed from Calton Hill.

The architecture of the building is contemporary and dramatic, with an extensively glazed facade to Leith Street incorporating areas of natural sand stone to form solid accent elements within the overall facade composition. The building envelope comprises structural silicone glazed curtain wall cladding system on Leith Street facade and at street level. Elsewhere standard capped glazed curtain wall system to punched openings.

The stone walling is constructed using an open jointed rainscreen with integral proprietary support system, insulation and membrane. The glazing to the full height reception atrium incorporates a full height structural glass assembly. The roof includes fully insulated standing seam metal roof coverings, insulated mambranes and horizontal in-line aluminium louvres to shield plant enclosures. The building plan is arranged to offer specific response to varying orientation conditions, with efficient use of internal core planning and the integration of multi height volume to ensure controlled environment comfort for the building users.

Potential solar gain generated on the Leith Street facade is also managed through an integrated system of moveable full height timber screens which add further interest and articulation to the primary street facade. The reinforced concrete structure is aligned to allow efficient and flexible space planning with minimal internal column obstruction, allowing the majority of the floor plate to benefit from natural daylighting, good internal connectivity and circulation and a strong visual connection to the outside.

Existing pedestrian routes through and around the site are retained and improved through the addition of linked external terraces and landscaping to encourage connectivity to the wider context and provide new public/private amenity spaces. The development has achieved a BREEAM ‘excellent’ rating and a B rated Energy Performance Certificate.

3 Comments

  1. Posted December 7, 2010 at 6:08 PM | Permalink

    Yet another faceless, boring glass building. How many tourists will EVER take a photo of that to show the family – NONE

    • Posted May 10, 2013 at 3:02 PM | Permalink

      Old cities need new buildings to have the same ‘feel’ as the old ones. In my opinion, such buildings as this ruin tourist cities.

  2. Posted January 10, 2013 at 10:02 AM | Permalink

    The most beautiful buildings in the UK have never had any Planning Permission and these are the ones that people take photos of.
    York Minster
    Stately Homes
    Country Cottages
    ETC.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>