1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

The Gherkin

The Gherkin The Gherkin The Gherkin The Gherkin The Gherkin

Londons first ecological tall building and an instantly recognisable addition to the citys skyline, 30 St Mary Axe is rooted in a radical approach – technically, architecturally, socially and spatially. Commissioned by Swiss Re, one of the worlds leading reinsurance companies, it rises forty-one storeys and provides 76,400 square metres of accommodation, including offices and a shopping arcade accessed from a newly created public plaza. At the very top of the building Londons highest occupied floor – is a club room that offers a spectacular 360-degree panorama across the capital.

Generated by a radial plan, with a circular perimeter, the building widens in profile as it rises and tapers towards its apex. This distinctive form responds to the constraints of the site: the building appears more slender than a rectangular block of equivalent size; reflections are reduced and transparency is improved; and the slimming of its profile towards the base maximises the public realm at ground level. Environmentally, its profile reduces the amount of wind deflected to the ground compared with a rectilinear tower of similar size, helping to maintain pedestrian comfort at street level, and creates external pressure differentials that are exploited to drive a unique system of natural ventilation.

Conceptually the tower develops ideas explored in the Commerzbank and before that in the Climatroffice, a theoretical project with Buckminster Fuller that suggested a new rapport between nature and the workplace, its energy-conscious enclosure resolving walls and roof into a continuous triangulated skin. Here, the towers diagonally braced structural envelope allows column-free floor space and a fully glazed facade, which opens up the building to light and views. Atria between the radiating fingers of each floor link together vertically to form a series of informal break-out spaces that spiral up the building. These spaces are a natural social focus places for refreshment points and meeting areas – and function as the buildings lungs, distributing fresh air drawn in through opening panels in the faade. This system reduces the towers reliance on air conditioning and together with other sustainable measures, means that the building is expected to use up to half the energy consumed by air-conditioned office towers.

Photo 1 taken by Alex Stross
Photo 2 taken by Purple Cloud
Photo 3 taken by Gianfranco Todini
Photo 4 taken by Flying Fin
Photo 5 taken by Rob Hawkes

5 Comments

  1. Craig Robb
    Posted August 7, 2009 at 1:42 PM | Permalink

    Love it! More of the same!

    • Dan
      Posted September 1, 2009 at 6:20 PM | Permalink

      who doesnt love this building!?
      its one of my favourites, just a shame swiss re wouldnt go for fosters’ “sky gardens” concept in favour of more floor area.

      But a wonderful building with some amazing spaces.

      • Posted July 27, 2012 at 1:34 AM | Permalink

        What do you think about this buildings architectural language?
        I also liked the buildings garden concept and it is a shame? have you ever been to the building? What do you think?

  2. Posted November 3, 2012 at 2:24 PM | Permalink

    Hello there, I discovered your web site by means of Google even as looking for a comparable matter, your web site came up, it seems great.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, simply changed into aware of your blog through Google, and found
    that it is really informative. I am going to be careful for brussels.
    I will be grateful in the event you proceed this in future.
    Lots of other people might be benefited out of your writing.
    Cheers!

  3. Posted March 2, 2014 at 7:00 AM | Permalink

    An important note is that don’t go to expensive
    places just for superior service. The less exciting looking places often have the best food.

    Feel free to surf to my webpage: Natural Clear Vision (http://naturalclearvisionso.tumblr.com/)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>