1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

University Departments, Potterrow

University Departments, Potterrow University Departments, Potterrow University Departments, Potterrow University Departments, Potterrow University Departments, Potterrow

Forty years after the curtailment of the Basil Spence scheme for Edinburgh University’s city centre campus, a substantial new building is planned for the largest site that was cleared for development in the 1960s. As the major component of the University’s new masterplan for the George Square/Bristo Square area, it replaces a windswept car park with a rich mix of buildings, courtyards and reinstated streetlines.

The development totals approximately 25,000 square metres with three principal users – the School of Informatics, the College of Humanities and Social Science and University Student Support Services. In broad terms, Informatics occupies one building with the remaining users in another, but the scheme also includes street level shops, a cafe and a gallery. Each of these two primary volumes is planned round an atrium, facing each other across a shared courtyard, but their form allows them to overlap on the street edges and undulate in height from three floors to eight. From the inside, the buildings are rational and simple; from the outside they appear far more complex and responsive to their surroundings.

A public pedestrian route passes through the courtyard on its way from Bristo Square to Potterrow, echoing the historic alignment of Bristo Street.

The academic space is relatively uniform and readily adaptable to potential future uses. Much of the accommodation is cellular, so the floorplates have been laid out to ensure that circulation routes engage with a variety of viewing points, open-plan break-out spaces and double-height volumes. Construction reflects the simplicity of the plan, with a low energy strategy based on exposed concrete slabs and air supplied from the floorsupplemented by opening windows.

Externally, the elevations play on the distinction between the stone-faced streets of Edinburgh and the need for more light-reflective surfaces to the courtyard. Different types of stone cladding and contrasting ratios of solid to void are used to highlight the hierarchy implied by the different facades, Charles Street being the major thoroughfare with the greatest need for animation and Potterrow being more regular. A similar pattern of storey-height panels is used in the courtyard spaces, but with quartz-aggregate white concrete providing a tone and atmosphere more suited to external spaces in a northern climate.

Images taken by Keith Hunter.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>