1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Beatson Institute

Beatson Institute Beatson Institute Beatson Institute

Reiach and Hall are the competition winning architects of this new-build cancer research facility for the University of Glasgow and Cancer Research UK. This project immediately followed our nationally acclaimed, award winning Wolfson Medical School project, also for the University of Glasgow.

This is a major research laboratory building accommodating a directorate, seminar rooms, lecture theatre, social areas and laboratory with support spaces for 250 staff sited within the mature walled garden grounds of the University of Glasgow’s existing Garscube Estate research campus.

Achieving a BREEAM of very good, the new building – linked to the current Beatson Institute – was constructed whilst full occupation and use was maintained in the exisiting research facilities.

This new laboratory building takes the form of a crystalline cube within a walled garden. The building is layered horizontally. The ground floor, containing lecture, meeting and café areas, opens up to the enclosed garden. Above a series of highly serviced laboratories rotate around a central communal area. The plan stresses the importance of areas where researchers can casually meet, converse and exchange ideas. Working with the artist Alan Johnston, a solar screen frit was ‘drawn’ onto the glazed walls of the exterior.

The brief clearly stated the intention to create a world class research environment and this cutting-edge, glazed skin building is seen as a world-leader in terms of its open debate forum & research environment.

One Comment

  1. Posted May 10, 2013 at 2:55 PM | Permalink

    Ugly, ugly, ugly

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>