1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Accrington Eco Station

Accrington Eco Station Accrington Eco Station Accrington Eco Station

SBS Architects were commissioned for the design and delivery of a new Eco Station for Accrington, a manned station used by approx. 240,000 passengers a year. The project replaced the existing station building with a new building, completed in August 2010, which is currently under assessment to achieve a recommended BREEAM rating of ‘Excellent’. The project links the town centre with the station itself by relocating the ticket office to the other side of the tracks, in the meantime setting up a strong visual and physical connection in the provision of an extended footpath, tower and feature walls made of reclaimed local sandstone paving, which link the modern station building with the historical fabric of the town and adjacent conservation area. Materials were selected both for their ability to provide a modern, dynamic aesthetic which nonetheless fits in with the local urban fabric, and for their embodied energy as a means of reducing the development’s carbon footprint. The primary approach to energy conservation, a key aspiration for the project, was in the passive design of the building by reducing heat loss and solar gain along with reducing operational electrical demand. This included employing a rainwater harvesting system, Photovoltaic panels for electricity generation, solar water heating and passive ventilation strategies, resulting in optimum reduction in demand for active electrical, heating, cooling and water provision solutions. The resulting project as delivered by SBS goes beyond the current requirements of British building regulations, and through the active and passive design employed, it is anticipated that energy savings up to 20% per annum will be achieved. The architects worked closely with both the design team and contractor to overcome issues inherent in the use of reclaimed materials and sustainable technologies in a rail environment, and this has resulted in a highly efficient, sustainable new station building which it is hoped provides a yardstick for future schemes on this scale.

5 Comments

  1. Posted November 4, 2010 at 10:24 AM | Permalink

    Here in the UK we have a British Standard for rainwater harvesting, the BS8515 2009,/strong> which limits the size of rainwater harvesting tanks to avoid the risks involved with storing stagnant water, e.g. Legionnaires Disease.
    We are limited to a tank which is the smaller of either 5% of the annual useage or 5% of the volume of water that falls on the roof/year.
    You must ensure that the tank size fits this criteria.

    • Gary Anderson
      Posted November 26, 2010 at 5:39 PM | Permalink

      20% saving, O’ that is so fantastic! I mean by 2016 the government wants all buildings to be 100%. Keep up the good work, NOT!

  2. Posted December 7, 2010 at 7:11 PM | Permalink

    Hi Gary,

    With a 5% storage capacity of the ANNUAL rainwater volume that falls on the roof or 5% of the annual useage, you can still fit a tank big enough to supply almost 100% of the non-potable water supply as it tends to rain so often. Granted, you would revert to mains during a drought, but for the vast majority of the time the non-potable water would come from the tank.

  3. Posted September 23, 2014 at 4:41 PM | Permalink

    Accrington Eco Station Hermes Men Bag

  4. Posted January 25, 2015 at 9:49 AM | Permalink

    whoah this weblog is magnificent i love studying your posts.
    Keep up the good work! You recognize, a lot of persons are searching
    around for this information, you can aid them greatly.

    webpage (Norine)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>