1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Andrew Carnegie House

Andrew Carnegie House Andrew Carnegie House Andrew Carnegie House Andrew Carnegie House Andrew Carnegie House

The new headquarters building for the Joint Carnegie Trusts provides office space for all three Carnegie Trusts (UK Trust, Universities Trust and combined Dunfermline and Hero Fund Trust), bringing them together into one building for the first time.

Designed as a pavilion on the edge of Pittencrieff Park, the building recognises both the scale of the urban street and the natural setting of the park, perched on a grass plateau bounded to the south and east by an existing stone wall, to the north by new metal railings to Pittencrieff Street and to the west by a new hedge. The curved form breaks down the building mass, and connects the single storey office space visually to the park. The roof forms a single continuous sweep, spiralling upwards to link the two floors together.

The two storey, vesica shape construction houses communal functions at ground floor level with a boardroom and gallery at the first floor whilst the office space is defined by the large zinc monopitch roof. The two separate volumes are fused together at the entrance and stair as the lower roof rises and curves to join the upper roof to form a total floor area of 731 sq metres. The design of the building encourages a flow of people through the space thus introducing interaction between the three different Trusts located in one space.

Materials used in the construction are brick cavity walls and structural timber studs clad with Siberian Larch. A low energy ground source heating system, coupled with natural ventilation to the offices, ensures a sustainable environment. The glazed wall to the offices which faces south west opens up the building to the park beyond, whilst the deep roof overhang and solar control glass act to reduce solar gain. The glazed rooflight which separates the single and two storey spaces fills the circulation space with natural light.

The project started on site in November 2006 and was completed within budget with occupation in December 2007.

One Comment

  1. Posted November 11, 2012 at 9:45 PM | Permalink

    I’ve been browsing on-line greater than three hours as of late, but I never found any fascinating article like yours. It’s lovely value sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the internet shall be much more helpful than ever before.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>