1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Braefoot

Braefoot Braefoot Braefoot Braefoot Braefoot

The project comprises alterations to and extension of a two storey artisan’s cottage dating from the 19th century which is an elongated room thick building which itself had been extended and adapted several times in its life. Our clients were looking to create additional space for a young family, to take advantage of the open aspect towards distant hills and the Glengoyne distillery, as well as to uncover and reveal the various traces of the building’s history.

A pavilion form, i.e. a form which had some degree of visual autonomy was chosen because it allowed the existing building to retain its strong presence and sit comfortably within a new composition of house and extension. This creates a parti of ‘long and low’ contrasting with ‘compact and tall’.

Braefoot has a ‘crumbly’ and uneven appearance and for the new works, second hand slate-hung walls and zinc sheeting for the roof and were used to produce a similar monochromatic tone.

The existing building is mostly solid with small, vertically-proportioned windows while the extension maximises the solid into large ‘panels’ and groups other openings together allowing only the tiniest of peep-hole openings as hole-in-the-wall windows. It does not attempt to draw comparisons between existing and new openings since each belongs to a different construction. The resulting architectural character is crisp and contrasts with the soft nature of the existing building. The extension sings in harmony rather than in unison with the old.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>