1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Interior Fit Out of 110 St Vincent Street

Interior Fit Out of 110 St Vincent Street Interior Fit Out of 110 St Vincent Street Interior Fit Out of 110 St Vincent Street Interior Fit Out of 110 St Vincent Street

We were commissioned by HBoS to carry out the interior design of five floors of office accommodation newly constructed behind the facade retention of 110 St Vincent Street in the centre of Glasgow. The refurbished 1920′s neo-classical building, including an impressive ground level banking hall provided the bank with a new West of Scotland Headquarters retaining the gravitas and prestige of the listed fabric with modern working interiors. Our brief was to provide a bright and adaptable working environment suitable for the flexible working patterns adopted by our client and to refurbish the banking hall as a public threshold into the bank.

On the upper floors desking and breakout spaces are contained around the perimeter of each floor, and the working areas punctuated by bespoke oval “think pods” and new glass “quiet rooms”. The large open spaces are subdivided by the installation of a series of new glazed meeting rooms all mannered with a carefully considered pallet of materials and furniture. These meeting rooms and pods help to break up the areas of desking and provide a more intimate working environment.

In addition to the design of the main office areas, we were required to develop a concept for the use of the historical banking hall, in close consultation with the planning authorities and Historic Scotland. The grade A listing of this Grecian space posed significant challenges in how it could be adapted for contemporary public use.

The resulting design of a series of oval meeting “pods” allowed the five independent meeting spaces to sit comfortably between the existing columns. The shape and careful detailing of these elements creates a crafted, almost sculptural, solution which complements rather than competes with the historical fabric. Working closely with a specialist lighting designer, these new installations are further enhanced by the integration of bespoke light fittings and backlighting of feature walls and furniture. These features incorporate translucent alabaster stone which glows when detailed with such lighting, creating beautiful surfaces and backdrops befitting of the original material quality of the space.

The result is an elegant relationship between bold contemporary design and period banking grandeur where curved glass walls and Carrera marble Doric Columns sit side by side.

The building was occupied in June 2008 and has been very well received. It is particularly pleasing to see how popular the glazed meeting pods in the banking hall are with both client and visitor.

Photography is by Mark Ferrier, Philip Vile and James Newton.

One Comment

  1. Posted October 28, 2009 at 6:13 PM | Permalink

    Photography is by Mark Ferrier, Philip Vile and James Newton.
    Also can the text be updated as the punctuation is not shown correctly in the text. Thanks

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>