1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Sycamore House

Sycamore House Sycamore House Sycamore House

This new house near Biggar is positioned at the corner of an ā€œLā€ shaped sloping site, allowing for a driveway to the front (road) and a raised section of private garden to the side. The bedrooms & garage are located on the ground floor allowing the open kitchen/dining/living room upstairs elevated views across the valley and onto the grass roof terrace. Downstairs, the main bedrooms window cills are at grass level to the raised garden.

Originally designed with a flat roof and all timber-clad, a rendered gable elevation was added at the request of the local planning department. The basic design & orientation aims to maximise passive solar energy via large windows to the south & west and smaller windows to the north, to supplement the main heat source – a woodchip boiler ā€“ with underfloor heating installed on both levels. External timber louvres were installed on the main glazed southwest elevation to provide solar shading and reduce the risk of over-heating in summer.

The stair was designed as laminated oak steps cantilevering from the main spine wall, which was clad in an oak veneer.

Generally, simple, good quality and natural materials were used throughout: untreated larch cladding boards, recycled newspaper insulation, lime render, bamboo/rubber flooring & rubber epdm roofing. All windows are low-”e”, timber-framed & double-glazed. The completed building achieved an air tightness result of around 4m3(hr.m2).

One Comment

  1. sanity claus
    Posted August 28, 2009 at 7:10 PM | Permalink

    This is more sophisticated than the rash of ‘kitsch houses’ appearing here to populist acclaim.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>